Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni)
Daha önce geçirilmiş bir ameliyat nedeniyle karın ön duvarında oluşan defektlerden fıtık gelişmesine insizyonel herni ya da kesi yeri fıtığı denir.

İnsizyonel herni, bir cerrahi operasyon sırasında yapılan insizyon (kesi) yerinden karın içindeki organların dışarı çıkmasıyla oluşan bir tür hernidir. Cerrahi insizyonlar, vücutta bir bölgeye erişmek veya bir operasyon yapmak için yapılan kesilerdir. İnsizyonel herni, bu kesinin yerinden karın içi basıncın etkisiyle dokuların dışarı itilmesi sonucunda oluşur.
İnsizyonel herniler, genellikle insizyonun hemen altında veya yanında bir yumru veya şişlik şeklinde kendini gösterir. Bu şişlik, özellikle öksürme, hapşırma, ağır kaldırma veya zorlanma sırasında belirginleşebilir. İnsizyonel herniler genellikle ağrılı olabilir ve bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
İnsizyonel herniler, özellikle karın ameliyatlarını takiben ortaya çıkabilir. Önceden yapılan bir insizyonun zayıflığı veya yetersiz iyileşmesi nedeniyle oluşabilirler. Risk faktörleri arasında obezite, yaşlılık, sigara içme, aşırı zorlanma ve cerrahi sırasında enfeksiyon gibi faktörler bulunabilir.
İnsizyonel hernilerin tedavisi genellikle cerrahi tamir gerektirir. Bu, herni çıkışını kapatmak ve karın içindeki organları yerine koymak için yapılan bir operasyonu içerir. Cerrahi genellikle başarılıdır ve komplikasyon riski düşüktür.
İnsizyonel herni, cerrahi sonrası dönemde ortaya çıkabilen bir komplikasyon olabilir ve ameliyatı takip eden haftalarda veya aylarda gelişebilir.